Lezzetli Nimetlerden Biri: İNCİR
New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada
ise, kuru incirin içerdiği omega-3, omega-6 yağ asitleri (EFA: Essential fatty
acids: vücut için zaruri yağlar) ile fitosterol (bitkilerde bulunan yağımsı
madde) sayesinde kolesterolü düşürücü olarak da önem taşıdığı anlaşılmıştır.
Bilindiği gibi omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vücutta üretilemezler ve
gıdalarla alınmaları gereklidir. Ayrıca bu yağlar özellikle kalp, beyin ve
sinir sisteminin sağlıklı şekilde işlev görmesi açısından vazgeçilmez öneme
sahiptirler. Fitosterol ise, hayvansal gıdalardaki kalp ve damar sağlığı açısından
tehlikeli olan kolesterolün yolunu tıkayarak kana karışmadan vücuttan
atılmasını sağlar.
California İncir Danışma Kurulu tarafından “adeta doğanın en mükemmel
meyvesi”olarak bahsedilen incir, insanoğlunun bildiği en eski meyvelerden biri
olmasına rağmen, gıda üreticileri tarafından yeniden keşfedilmektedir. Çünkü
besin değerinin yüksek olması, sağlık için faydaları, bu meyveye ayrı bir önem
kazandırmaktadır.
İncir hemen hemen her özel diyetin parçası olabilir: İncir doğal olarak
yağ, sodyum ve kolesterol içermediği ve yüksek lif oranına sahip olduğu için,
kilo vermeye çalışan kişiler için de uygun bir besindir. Aynı zamanda incir,
bilinen tüm meyvelere göre en yüksek mineral içeriğine sahiptir. 40 gram incir,
244 mg potasyum (günlük ihtiyacın % 7′si), 53 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın
%6′sı) ve 1.2 mg demir (günlük ihtiyacın %6′sı) içermektedir. İncirde kalsiyum
oranı çok yüksektir; meyveler arasında kalsiyum içeriği açısından portakaldan
sonra ikinci sırada gelmektedir. Bir kase kuru incir, bir kase süt ile aynı
miktarda kalsiyum sağlamaktadır.
İncir, uzun süreli hastalıklardan sonra hızlı şekilde iyileşmeye
yardımcı olan, güç ve kuvvet veren bir ilaç olarak da düşünülmektedir. Fiziksel
ve zihinsel zorlanmayı ortadan kaldırır ve vücuda enerji ve güç sağlar. İncirin
en önemli besin öğesi, tüm meyvenin % 51-74′ünü oluşturan şekerdir ve tüm
meyveler arasında en yüksek şeker oranını içermektedir. Ayrıca incir, astım,
öksürük ve soğuk algınlığı gibi durumlarda da tedavi amaçlı tavsiye
edilmektedir.
İncir herhangi bir meyve ya da sebzeye göre en yüksek lif içeriğine
sahiptir. Sadece 1 adet kuru incir 2 gram lif sağlamaktadır, ki bu tavsiye
edilen günlük ihtiyacın %20′si’dir.
Liflerin Önemi: Son 10-15 yılda
yapılan araştırmalar, bitkisel gıdalarda bulunan liflerin sindirim sisteminin
düzgün olarak çalışması açısından çok önemli olduklarını ortaya koymuştur.
Besin olarak alınan lifin sindirime yardımcı olduğu ve bazı kanser türlerinin
riskini azaltmada etkili olduğu bilinmektedir. Beslenme uzmanları lif alımını
artırmanın ideal bir yolu olarak, lif açısından zengin olan incir tüketimini
tavsiye etmektedirler.)
Lifli yiyecekler çözünür ve çözünmez olarak ikiye ayrılırlar. Çözünmez
lif açısından zengin gıdalar, vücuttan atılacak maddelere su kazandırarak
bağırsaklardan geçişi kolaylaştırlar. Böylece sindirim sistemini
hızlandırırarak, düzenli çalışmasını sağlarlar. Ayrıca çözünmez lifli
besinlerin kolon kanserine karşı koruyucu olduğu da tespit edilmiştir. Çözünür
lif açısından zengin besinlerin ise kandaki kolesterol seviyesini %20′den fazla
düşürdükleri ortaya konmuştur. Bu nedenle kalp hastalıklarının riskini azaltmak
açısından büyük önem taşırlar. Eğer kanda fazla miktarda kolesterol varsa, bu
kan damarlarında birikir ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına yol
açar. Kolesterol, hangi organın damarında birikirse o organa ait hastalıklar
ortaya çıkar. Örneğin, kalbi besleyen atardamarlarda kolesterol birikimi
olursa, göğüs ağrısı, kalp krizi gibi sorunlar oluşur. Böbrek damarlarında
kolesterol birikimi ise, yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Ayrıca çözünür liflerin alımı mideyi boşaltarak, kan şekerini düzenlemesi
açısından da önem taşır, çünkü kan şekerindeki ani değişiklikler hayati riskler
taşıyan rahatsızlıklarla sonuçlanabilir. Nitekim beslenmeleri lif açısından
zengin olan toplumların kanser ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklara daha
az oranda yakalandıkları tespit edilmiştir.
Çözünür ve çözünmez liflerin her ikisinin birarada bulunması ise sağlık
açısından ayrı bir avantajdır: Her iki lif türünün birarada bulunmasının,
kanseri engellemede, tek başına olduklarından daha etkili olduğu ortaya
çıkmıştır. İncirde her iki lif türünün -hem çözünür hem de çözünmez liflerin-
birarada bulunması bu bakımdan inciri son derece önemli bir besin maddesi
kılmaktadır.
George Washington Üniversitesi Tıp Merkezi’nde Hastalıklara Karşı
Korunma Enstitüsü’nün başkanı Dr. Oliver Alabaster, incirden şu ifadelerle
bahsetmektedir:
… burada gerçek anlamda sağlıklı ve yüksek lif oranına sahip bir besini
ekleme imkanı bulunmaktadır. İncirleri ve diğer yüksek lif oranına sahip
besinleri sıklıkla tercih etmek… ömür boyu sağlığınız açısından önem
taşımaktadır.
Burada çok sınırlı olarak yer
verdiğimiz incirin faydaları, Allah’ın insanlar üzerindeki rahmetinin bir
göstergesidir. Rabbimiz zevkle yenen bu meyve içerisinde, insanın ihtiyacı olan
maddeleri, onun sağlığına uygun bir denge ile, adeta paketlenmiş şekilde
yararına vermektedir. Allah’ın bu özel nimetinin Kuran’da zikredilmesi de,
incirin insanlar için önemine bir işaret olabilir. (En doğrusunu Allah bilir.)
İncirin besin değerinin, insan sağlığı açısından öneminin, ancak gelişen tıp ve
teknolojik imkanlarla tespit edilebilmesi, kuşkusuz Kuran’ın, herşeyin
bilgisine sahip Allah’ın sözü olduğunun göstergelerinden biridir.


0 yorum:
Yorum Gönder